Сальмонельоз – гостра інфекційна хвороба, що викликається бактеріями роду Salmonella, які потрапляють в організм людини переважно з харчовими продуктами тваринного походження, характеризується різноманітними клінічними проявами від безсимптомного носійства до тяжких септичних форм.
Сальмонели можуть зберігати життєздатність у воді до 5 місяців, у ґрунті до півтора року, у м’ясі до півроку, у пташиних тушках до року і більше. При зберіганні понад 30 днів курячих яєць у холодильнику бактерія здатна проникати через цільну шкаралупу в яйце та активно розмножуватися усередині жовтка. Близько 20 днів зберігаються у молоці, місяць у кефірі та чотири – у вершковому маслі. У сирі сальмонела може залишатися в живому вигляді до року, 3-9 місяців у яєчному порошку та 17-24 дні на шкаралупі яєць.
Основні правила профілактики сальмонельозу.
- Суворо дотримуватись правил особистої гігієни. Навчати гігієнічним навичкам своїх дітей.
- Ретельно мити руки з милом (особливо після відвідування вбиральні та перед їдою).
- Не купувати м’ясо, м’ясні вироби, птицю, яйця, сир, молоко, сметану, вершкове масло у місцях несанкціонованої торгівлі.
- Купуючи яйця, звертайте увагу на дату сортування. Допустимий термін реалізації-25 днів.
- Дотримуватись термінів і температури зберігання харчових продуктів.
- Дотримуватись правил приготування їжі (використання обробних дошок та ножів окремо для сирої та готової продукції, обробка сирого яйця перед приготуванням теплим мильно-содовим розчином протягом 5 хвилин; варіння яйця протягом 10 хвилин з моменту закипання; варити птицю не менше 40 хвилин, м’ясо – не менше 2 годин.
- Купуючи продукти на ринку або в магазині, слід звертати увагу на дотримання товарного сусідства продуктів. Сира та готова продукція обов’язково має знаходитися на окремих вітринах та продаватися різними людьми.
- Регулярно мити холодильник, ретельно очищати комірки для зберігання яєць.
- Ретельно мити і ошпарювати окропом кухонне начиння.
- Не знімайте пробу з сирого м’ясного фаршу.
- Не пити сирого молока.
- Добре промивати під проточною, а потім кип’яченою водою фрукти, зелень та овочі. Оптимально – ошпарювати окропом.
- У процесі приготування їжі мити руки після оброблення сирого м’яса, риби, птиці, контакту із сирими яйцями.
- Захищати салати, вінегрети та інші холодні страви від забруднення руками в процесі їх приготування, не допускати зберігання салатіву заправленому вигляді більше 3-х годин.
Пам’ятайте: вакцин для профілактики сальмонельозу в людини немає.
Бережіть здоров’я, обережно підходьте до харчування та ретельно стежте за гігієною!
Підготовлено ДУ «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»