ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄННЯ БДЖІЛ

Щороку, навесні, в період масових обробок полів реєструються випадки отруєння бджіл отрутохімікатами. У більшості випадків отруєння бджіл – це наслідок несвоєчасного попередження пасічників про час, місце, діючу речовину, характер хімічних обробок сільгоспкультур, термін дії

препарату, відсутність іншої інформації щодо обробки полів, тобто порушення законодавства про використання отрутохімікатів.

Налагодження ефективної комунікації між фізичними особами та суб’єктами господарювання, які використовують засоби захисту рослин, власниками пасік та представниками територіальних громад, є дуже важливим засобом недопущення фактів отруєння бджіл.

З інформацією щодо профілактики отруєння бджіл, застосування засобів захисту рослин, а також з алгоритмом дій при встановлення факту отруєння бджіл, Ви можете ознайомитись нижче:

 

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ КОРИСТУВАЧІВ С/Г УГІДЬ

З метою попередження виникнення скарг, щодо неправомірних дій при застосуванні засобів захисту рослин на сільськогосподарських угіддях, охорони бджіл, виробництва, заготівлі та переробки безпечних продуктів бджільництва, Курахівська міська територіальна громада звертає увагу сільгоспвиробників на те, що відповідно до статті 37 Закону України «Про бджільництво» фізичні та юридичні особи, які застосовують хімічні засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, ЗОБОВ’ЯЗАНІ:

ü Не пізніше, ніж за 3 доби до початку обробки попередити про це пасічників, пасіки яких розташовані на відстані до 10 км від оброблюваних площ, через засоби масової інформації, органи місцевого самоврядування. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

ü Використовувати малотоксичні для бджіл препарати та правильно вибирати час і період обробки поля.

ü Обробки необхідно проводити у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години, також необхідно зауважити, що найкращим періодом є фаза бутонізації до цвітіння медоносних культур. Правильно вибраний період обробки – це найважливіша умова, оскільки бджоли збирають нектар сезонно.

 

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ ПАСІЧНИКІВ

Згідно умов чинного законодавства власники пасік, як особи котрі несуть безпосередню відповідальність, мають знати, що вони ЗОБОВ’ЯЗАНІ:

ü Поставити пасіку на облік в органах місцевого самоврядування за місцем постійного розташування пасіки, а у випадку кочівлі – у органах місцевого самоврядування, на території якої прибули на кочівлю.

ü Пасіки розміщують у благополучній щодо заразних хвороб бджіл місцевості, у сухих, освітлених сонцем, захищених від вітрів місцях, на відстані не ближче 500 м. від шосейних доріг і залізниць, пилорам, високовольтних ліній електропередач, не менше 1 км від тваринницьких і птахівницьких будівель.

ü Відведення земельних ділянок для розміщення такої пасіки необхідно погоджувати з органами державного управління з питань ветеринарної медицини і місцевими органами влади.

ü При розміщенні пасіки на присадибній ділянці (подвір’ї) огорожа повинна бути заввишки не менше 2,5 м для підвищення рівня льоту бджіл. Пасіка підлягає реєстрації за

місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка займається бджільництвом, у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах один раз в рік заснування пасіки.

ü При отриманні повідомлення про проведення хімічних обробок сільськогосподарських угідь або присадибних ділянок на території громади, де розміщена пасіка або в суміжних господарствах, власник пасіки зобов’язаний ізолювати бджіл у вуликах або вивезти пасіку в безпечне місце на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів. А у випадку авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів вивезти пасіку до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місць проведення авіаційних обробок на період до 5 діб.

 

АЛГОРИТМ ДІЙ ПРИ ПІДОЗРІ ОТРУЄННЯ БДЖІЛ ПЕСТИЦИДАМИ:

З метою впорядкування та узгодження дій при підозрі отруєння бджіл, під час проведення обробітків сільськогосподарських угідь пестицидами, НЕОБХІДНО ПРОВОДИТИ НАСТУПНІ ЗАХОДИ:

При підозрі на отруєння бджіл, власник звертається з обґрунтованою заявою комісії по засвідченню факту загибелі бджіл, обстеження території та проведення відбору зразків.

В максимально короткі строки (до 2-х днів) за ініціативою голови комісії, проводиться обстеження пасіки з метою засвідчення факту загибелі бджіл та комісійний відбір зразків, а саме:

– бджіл, які загинули та шматочок стільника (15 см х15 см) з свіжо принесеним нектаром, квітковим пилком та медом. У кожний відібраний зразок вкладають листок з написом часу та дати відбору, засвідчені підписами членів комісії та направляють на проведення дослідження в акредитовані лабораторії.

– зразки рослин та грунту відбирають по діагоналі поля в 7-10 точках з однаковою відстанню між ними, вкладаючи листок з написом часу та дати відбору, засвідчені підписами членів комісії.

За результатами проведеної роботи, члени комісії складають акт та оформляють супровідні документи на відібрані зразки (підмор, продукти бджільництва, рослини, грунт, тощо).

Зразки відібраних проб підмору бджіл та продуктів бджільництва разом із супровідними документами для дослідження власником пасіки направляють в акредитовані лабораторії.

Зразки відібраних рослин разом із супровідними документами, власник пасіки направляє у контрольно-токсикологічну лабораторію за місцем розташування.

У випадку підтвердження загибелі бджіл від отруєння пестицидами, власник пасіки із відповідними підтверджуючими документами може звернутися до суду у встановленому законодавством порядку. Шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про бджільництво, відшкодовується в порядку та розмірах, встановлених законодавством України.